Hamppumaito

Helppo, ravitseva ja hyvänmakuinen, vegaaninen proteiinijuoma vaikka välipalaksi tai kuntoilun jälkeiseksi palautusjuomaksi. Tästä on hyvä alkaa hampunsiementen monipuolinen sisällyttäminen päivittäiseen ruokavalioon.

1dl kuorellisia hampunsiemeniä1dl kuivattuja taateleita tai rusinoita
1L vettä

Jos mahdollista, huuhdo siemenet ja liota niitä, sekä taateleita yön yli tai ainakin muutama tunti (mieluiten erillisissä astioissa), mutta jos valmisteluun ei ole aikaa tai mahdollisuutta, niin se ei ole täysin välttämätöntä.

Huuhdo siemenet ja laita ne tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen astiaan, lisää taatelit vesineen ja lisää n. 1dl vedestä tai sen verran, että siemenet ja taatelit juuri peittyvät, sekoita ainekset tasaiseksi massaksi. Lisää vettä joko hitaasti kaataen tai muutamassa erässä koko ajan sekoittaen, kunnes tulos on tasainen, maitomainen neste.  Halutessasi voit siivilöidä siementen kuoret ja käyttää kuorimassan muussa ruoanlaitossa tai leivonnassa, koska niissä on vielä ravinteita jäljellä ja ne ovat erittäin hyvä kuidun lähde, mistä vatsa kiittää. Jos jätät ne juoman joukkoon, odota hetki niin kuoret laskeutuvat lasin pohjalle, joste ne voi lusikoida suuhun, tai heiluttele lasia siemausten välillä, niin kuoret eivät painu ja menevät lähes huomaamatta kurkusta alas. Jos koko juomalle ei ole välitöntä käyttöä, niin laita se lasipulloon ja jääkaappiin, niin juoma säilyy vielä parikin päivää juomakelpoisena. Vain mielikuvitus on rajana sille, miten hamppumaitoa voi käyttää myös myös ruoanlaitossa, kokeile ja ihastu.