Hampputofu

Valmista tofumaista tuorejuustoa tulee ohjeesta parhaimmillaan 250 g. Hefua voi myös pakastaa ja jääkaapissa se säilyy pari päivää, viikon, jos vaihdat veden päivittäin. Kuorituista siemenistä syntyy kaikkein vaaleinta hefua ja enemmän käytettyä siemendesiä kohti.

Ainekset:
  • 5 dl hampunsiemeniä
  • 1,5 litraa vettä
  • vahvaa harsokangasta
Valmistus:
  1. Valmista hamppumaito.
  2. Kuumenna hamppumaito. Tee tämä kuumassa vesihauteessa, jotta maito ei palaisi pohjaan. Keitä noin 10 minuuttia. Hefu on valmista, kun juustomassa on muodostunut herasta selvästi erottuvaksi lautaksi tai kokkareiksi. Vaihtoehtoisesti voit lämmittää maitoa mikrossa täydellä teholla vähintään 5 minuuttia välillä sekoittaen.
  3. Aseta harsokangas siivilän päälle ja kaada seos siihen. Hefumassa jää harsoon ja hera valuu pois. Massaan voi lisätä mausteita tässä vaiheessa. Heran voi käyttää esimerkiksi puuroon tai juoda jäähtyneenä sellaisenaankin.
  4. Sulje harsokangas tiiviisti ja laita päälle paino: esimerkiksi lautanen ja kattila täynnä vettä. Anna hefun puristua vähintään puoli tuntia, että se tiivistyy. Jos annat olla pidempään, saat kiinteämpää hefua.
Miten hefua käytetään?
  • Tofun tapaan salaateissa, piirakoissa, levitteissä, kasvispihveissä ja paistoksissa. Marinoi ja paista.
  • Pehmeä hefumassa, jossa on mukana heraa, soveltuu “kermaviiliksi” esimerkiksi piirakkataikinoihin ja dippikastikkeeseen. Mikäli joukkoon sekoittaa noin kolmanneksen kaurakermaa, voi hefumassaa laittaa “maitorahka”päällykseksi leivonnaisiin (koostumuksen tulee vastata silkentofua), luultavasti pashaankin.
Lähde:

Inna Somersalo, Päivi Mattila, Hanna Tuomisto, Henri Haimi: Härkäpapua sarvista – Herkullista kasvisruokaa läheltä. Moreeni 2010.