Väinämöisen tulinen hamppuhauki

Väinämöisen tulinen hamppuhauki

"Vaka vanha Väinämöinen, tietäjä iän ikuinen, tuosta tuumille tulevi, ajeleiksen arveloille nuotan liinaisen kutoa, satahisen saautella"

Kalevalan päivä ja suomalaisen kulttuurin päivä on sunnuntaina 28.2.
Kalevalan runossa 48 mainitaan liina, eli hamppu.

Mikäli ette ehdi perehtymään Kalevalaan, niin tiivistän hieman nykysuomeksi: Tämä siis Hamppufarmin tulkinnan mukaan.

- Suuri kala oli nielaissut tulen. Se piti pelastaa tietenkin. Väinämöinen ystävineen kasvattivat hampun, poimivat , kehräsivät. Ja kutoivat nuotan. Kalaa nousi, mutta sen tietyn kalan nostamiseen menikin tovi. Tulikin löytyi sieltä hauen vatsasta, monen kalan sisältä. Se pahus karkasi ja poltti ainakin puoli pohjanmaata. Ja teki paljon muutakin tuhoa , kunnes se kesytettiin..

Ohje neljälle. Valmistusaika 1 tunti.

* 500 g haukifilettä
* chilijauhetta, mustapippuria, raastettua sitruunan kuorta, tilliä, suolaa.
* 1,5 dl kuohukermaa
* leivitykseen: Kuorittuja hampunsiemeniä ja korppujauhoja
* voita ja öljyä paistamiseen

Tee näin: Leikkaa hauki fileet kuutioksi. Mausta ne ja pidä kylmässä. Jauha hauki lihamyllyllä tai tehosekoittimessa. Sekoita kylmä kerma sekaan. Leivo pihveiksi, pyörittele hampunsiemen korppujauhoseokseen ja paista voissa pannulla väri. Loppukypsennys kuumassa uunissa kymmenisen minuuttia.

Tarjoa ruskistetun piparjuurivoisulan ja höyrytettyjen ruusukaalien kanssa. Perunamuusia kylkeen, jos siltä tuntuu! ☺️👍

Kalevalan taustalla on ikivanhaa kansanperinnettä. Runo 48 mainitsee hamppuverkkoa käytetyn hauen pyydystykseen. TUli oli kadonnut sen suureen kitaan. 

 Leikkaa haukilife kuutioiksi ja mausta.

 Sekoita ja anna maustua muutama tunti.

 Jauha myllyllä hienoksi tai käytä tehosekoitinta.

 Kylmä kerma sekaan. Pidä kaikki raaka-aineet kylmänä.

Leivo massa. Siitä tulee melko pehmeää. Ei sellaista kuin lihapullataikina, vaan löysempää.

Taputtele pihveiksi tai pulliksi korppujauho - kuorittuhampunsiemen seoksessa.

 Paista voissa ja öljyssä. Ensin pannulla pikaisesti väri pintaan ja sitten kuumassa uunissa kymmenen minuuttia.

 Ruskistettu voi, johon raastat tuoretta piparjuurta. Höyrytettyä ruusukaalia kuminan kanssa ja wieninleikkeestä tuttu lisäke, sitruunan viipale jossa kaprista ja anjovistakin, miksipä ei!

 Suosi kotimaista tuoretta kalaa !

 Kalevalan päivä ja Suomalaisen kulttuurin päivä 28.2



#kalevalanpäivä #suomalaisenkulttuurinpäivä #hauki #kalevala #väinämöinen #liina #nuotta #verkko #ruusukaali #piparjuurivoisula #haukimureke #haukiwallenberg #lönnrot #chef #resepti #ruokavinkki #lounas #lähiruoka


Deja un comentario