Hamppupesto

Hampapesto

Hampafrön och hampmjöl Àr utmÀrkta ingredienser för olika pestos! Du kan ersÀtta en del av olivoljan med hampaolja. Det Àr en bra idé att anvÀnda rikligt med fÀrska örter och hampmjöl och frön efter din smak. Rostade och saltade hampafrön ger en god nötig smak, du behöver inte nödvÀndigtvis dyra pinjenötter alls till denna pesto. Vitlök bör anvÀndas med mÄtta, eftersom den lÀtt överröstar andra smaker.

Den bÀsta kombinationen av fÀrska örter Àr den traditionella fÀrska basilikan och persiljan. FÀrsk mynta ger en hÀrlig frÀschör till hampapesto. FÀrskt rivet ekologiskt citronskal och citronsaft ger ocksÄ hampapesto dess hÄllbarhet. Om du vill kan du utesluta parmesan- eller pecorinoosten och istÀllet tillsÀtta en lika stor mÀngd mandelpulver eller cashewnötter. PÄ sÄ sÀtt kan du enkelt fÄ en god vegansk version av hampapesto.
Honung eller en nypa socker avrundar peston fint.

Som du kan se Àr det vÀrt att vara kreativ med pesto och skapa din egen version baserat pÄ ditt humör. Det finns dock nÄgra regler:
- hÀll inte i för mycket olja
- en nypa salt rÀcker
- du kan till och med utesluta vitlöken helt.
- rengör fÀrska örter noggrant
- gör bara tillrÀckligt med hampapesto Ät gÄngen för att Àta inom en vecka. Förvara i en ren burk i kylskÄpet.

Tillverkning:
Ett halvt kilo basilika, ett halvt kilo persilja och ett halvt kilo mynta. Rengör örterna och ta bort kvistarna. 2 vitlöksklyftor, skalade.
1 dl skalade och rostade saltade frön frÄn hampaodling. 0,5 dl hampapulver
1 dl olivolja 0,5 dl hampaolja
saft och rivet skal av en halv citron. 50 g riven parmesanost eller pecorinoost/ för en vegansk version, byt ut osten mot cashewnötter eller mandlar
* nÄgra varv svartpeppar frÄn en kvarn, en nypa salt, socker eller honung.

LÀgg alla ingredienser i en mixer eller mixa med en stavmixer i en hög, smal behÄllare tills det Àr slÀtt. Smaka av med kryddor.

Servera hampapesto pÄ fÀrskt bröd, som tillbehör till vegetariska rÀtter, som dippsÄs och som fyllning i wraps. Prova det Àven till kycklingrÀtter, risotto eller till och med lammstek under pÄsk.

Hampapesto i en vacker burk Àr ocksÄ en fin present att ta med bröd till en kvÀllstrÀff.

Tillbaka till bloggen

LĂ€mna en kommentar