Hampapesto

Hampafrön och hampmjöl är utmärkta ingredienser för olika pestos! Du kan ersätta en del av olivoljan med hampaolja. Det är en bra idé att använda rikligt med färska örter och hampmjöl och frön efter din smak. Rostade och saltade hampafrön ger en god nötig smak, du behöver inte nödvändigtvis dyra pinjenötter alls till denna pesto. Vitlök bör användas med måtta, eftersom den lätt överröstar andra smaker.
Den bästa kombinationen av färska örter är den traditionella färska basilikan och persiljan. Färsk mynta ger en härlig fräschör till hampapesto. Färskt rivet ekologiskt citronskal och citronsaft ger också hampapesto dess hållbarhet. Om du vill kan du utesluta parmesan- eller pecorinoosten och istället tillsätta en lika stor mängd mandelpulver eller cashewnötter. På så sätt kan du enkelt få en god vegansk version av hampapesto.
Honung eller en nypa socker avrundar peston fint.
Som du kan se är det värt att vara kreativ med pesto och skapa din egen version baserat på ditt humör. Det finns dock några regler:
- häll inte i för mycket olja
- en nypa salt räcker
- du kan till och med utesluta vitlöken helt.
- rengör färska örter noggrant
- gör bara tillräckligt med hampapesto åt gången för att äta inom en vecka. Förvara i en ren burk i kylskåpet.
Tillverkning:
Ett halvt kilo basilika, ett halvt kilo persilja och ett halvt kilo mynta. Rengör örterna och ta bort kvistarna. 2 vitlöksklyftor, skalade.
1 dl skalade och rostade saltade frön från hampaodling. 0,5 dl hampapulver
1 dl olivolja 0,5 dl hampaolja
saft och rivet skal av en halv citron. 50 g riven parmesanost eller pecorinoost/ för en vegansk version, byt ut osten mot cashewnötter eller mandlar
* några varv svartpeppar från en kvarn, en nypa salt, socker eller honung.
Lägg alla ingredienser i en mixer eller mixa med en stavmixer i en hög, smal behållare tills det är slätt. Smaka av med kryddor.
Servera hampapesto på färskt bröd, som tillbehör till vegetariska rätter, som dippsås och som fyllning i wraps. Prova det även till kycklingrätter, risotto eller till och med lammstek under påsk.
Hampapesto i en vacker burk är också en fin present att ta med bröd till en kvällsträff.
Lämna en kommentar