Hamppupesto

Hamppupesto

Hamppufarmin siemenet ja hamppurouhe sopii hienosti erilaisten pestojen raaka-aineiksi! Osan oliiviöljystä voi korvata Hamppuöljyllä. Kannattaa käyttää reilusti tuoreita yrttejä ja oman maun mukaan hamppurouhetta ja siemeniä. Paahdettu ja suolatut hampunsiemenet antavat maukkaan pähkinäisen maun, et välttämättä tarvitse kalliita pinjansiemeniä tähän pestoon ollenkaan. Valkosipulia kannattaa käyttää maltillisesti, sillä se jyrää helposti muut maut alleen.

Paras yhdistelmä tuoreista yrteistä on perinteiset tuore basilika ja lehtipersilja. Tuore minttu antaa mahtavan raikkauden Hamppupestoon. Raikas luomusitruunan kuori raastettuna ja sitruunanmehu antaa myös säilyvyyttä Hamppupestolle. Halutessasi voit jättää parmesan tai pecorino juuston pois ja sen sijaan laittaa saman verran mantelijauhetta tai cashewpähkinää sekaan. Näin saat helposti maukkaan vegaanisen version Hamppupestosta.
Hunaja tai ripaus sokeria pyöristää pestoa mukavasti.

Kuten huomaat; peston kanssa kannattaa olla luova ja fiilispohjalta pyöräyttää oma versio. Muutama sääntö kuitenkin:
- älä laita öljyjä liikaa
- ripaus suolaa riittää
- valkosipulin voi jättää vaikka kokonaan pois.
- puhdista tuoreet yrtit huolellisesti
- tee hamppupestoa vain sen verran kerralla, että se tulee syötyä viikossa pois. Säilytä puhtaassa purkissa jääkaapissa.

Valmistus:
Puntti basilikaa, puoli punttia persiljaa ja puoli punttia minttua. Puhdista yrtit ja poista oksat. 2 valkosipulin kynttä kuorittuna.
1 dl Hamppufarmin kuorittuja ja paahdettuja suolattuja siemeniä. 0.5 dl Hamppurouhetta
1 dl oliiviöljyä 0,5 dl Hamppuöljyä
puolikkaan sitruunan mehu ja raastettu kuori. 50 g Parmesania tai Pecorinoa raasteena/ vegaanisen version saat korvaamalla juuston Cashewpähkinällä tai mantelilla
* muutama kierros myllystä mustapippuria, ripaus suolaa, sokeria tai hunajaa.

Laita kaikki ainekset blenderiin tai sekoita sauvasekoittimella korkeassa kapeassa astiassa sileäksi tahnaksi. Viimeistele makusi mukaan.

Tarjoa Hamppupestoa tuoreen leivän päällä, lisäkkeenä kasvisruokien kaverina, dippikastikkeena ja vaikkapa wrappien täytteissä. Kokeile myös kanaruokien, risoton - tai vaikkapa pääsiäisen lampaanpaistin kanssa.

Hamppupesto kauniissa purkissa on myös kiva tuliainen leivän kanssa illanistujaisiin.


Jätä kommentti