VÀinÀmöisen tulinen hamppuhauki

VÀinÀmöisen tulinen hamppuhauki

"Vaka vanha VÀinÀmöinen, tietÀjÀ iÀn ikuinen, tuosta tuumille tulevi, ajeleiksen arveloille nuotan liinaisen kutoa, satahisen saautella"

Kalevalan pÀivÀ ja suomalaisen kulttuurin pÀivÀ on sunnuntaina 28.2.
Kalevalan runossa 48 mainitaan liina, eli hamppu.

MikÀli ette ehdi perehtymÀÀn Kalevalaan, niin tiivistÀn hieman nykysuomeksi: TÀmÀ siis Hamppufarmin tulkinnan mukaan.

- Suuri kala oli nielaissut tulen. Se piti pelastaa tietenkin. VÀinÀmöinen ystÀvineen kasvattivat hampun, poimivat , kehrÀsivÀt. Ja kutoivat nuotan. Kalaa nousi, mutta sen tietyn kalan nostamiseen menikin tovi. Tulikin löytyi sieltÀ hauen vatsasta, monen kalan sisÀltÀ. Se pahus karkasi ja poltti ainakin puoli pohjanmaata. Ja teki paljon muutakin tuhoa , kunnes se kesytettiin..

Ohje neljÀlle. Valmistusaika 1 tunti.

* 500 g haukifilettÀ
* chilijauhetta, mustapippuria, raastettua sitruunan kuorta, tilliÀ, suolaa.
* 1,5 dl kuohukermaa
* leivitykseen: Kuorittuja hampunsiemeniÀ ja korppujauhoja
* voita ja öljyÀ paistamiseen

Tee nÀin: Leikkaa hauki fileet kuutioksi. Mausta ne ja pidÀ kylmÀssÀ. Jauha hauki lihamyllyllÀ tai tehosekoittimessa. Sekoita kylmÀ kerma sekaan. Leivo pihveiksi, pyörittele hampunsiemen korppujauhoseokseen ja paista voissa pannulla vÀri. Loppukypsennys kuumassa uunissa kymmenisen minuuttia.

Tarjoa ruskistetun piparjuurivoisulan ja höyrytettyjen ruusukaalien kanssa. Perunamuusia kylkeen, jos siltĂ€ tuntuu! â˜șïžđŸ‘

Kalevalan taustalla on ikivanhaa kansanperinnettÀ. Runo 48 mainitsee hamppuverkkoa kÀytetyn hauen pyydystykseen. TUli oli kadonnut sen suureen kitaan. 

 Leikkaa haukilife kuutioiksi ja mausta.

 Sekoita ja anna maustua muutama tunti.

 Jauha myllyllÀ hienoksi tai kÀytÀ tehosekoitinta.

 KylmÀ kerma sekaan. PidÀ kaikki raaka-aineet kylmÀnÀ.

Leivo massa. SiitÀ tulee melko pehmeÀÀ. Ei sellaista kuin lihapullataikina, vaan löysempÀÀ.

Taputtele pihveiksi tai pulliksi korppujauho - kuorittuhampunsiemen seoksessa.

 Paista voissa ja öljyssÀ. Ensin pannulla pikaisesti vÀri pintaan ja sitten kuumassa uunissa kymmenen minuuttia.

 Ruskistettu voi, johon raastat tuoretta piparjuurta. HöyrytettyÀ ruusukaalia kuminan kanssa ja wieninleikkeestÀ tuttu lisÀke, sitruunan viipale jossa kaprista ja anjovistakin, miksipÀ ei!

 Suosi kotimaista tuoretta kalaa !

 Kalevalan pÀivÀ ja Suomalaisen kulttuurin pÀivÀ 28.2



#kalevalanpÀivÀ #suomalaisenkulttuurinpÀivÀ #hauki #kalevala #vÀinÀmöinen #liina #nuotta #verkko #ruusukaali #piparjuurivoisula #haukimureke #haukiwallenberg #lönnrot #chef #resepti #ruokavinkki #lounas #lÀhiruoka

Takaisin blogiin

JÀtÀ kommentti