Risotto med hampasparris och svamp
Här är ett utsökt vårrecept för två personer!
Vegansk och glutenfri.
Ingredienser:
6 stora svampar
6 gröna sparrisar
2 dl risottoris
6 dl grönsaksbuljong, timjan, svartpeppar, en nypa socker.
0,5 dl olivolja
2 matskedar skalade hampafrön
2 matskedar rostade och saltade hampafrön
citronsaft och vitt vin
2 matskedar jordnötssmör

Skala sparrisen, skär av cirka 2 cm från stjälken och skär den i 2 cm stora bitar.
Skölj svamparna och skär dem i skivor.
Stek sparrisbitarna och svampskivorna lätt i olivolja. Tillsätt en nypa socker, hampafrön och krydda med salt och peppar. Häll över blandningen på en tallrik. Diska inte pannan.
Värm den kryddade buljongen till riset i en kastrull: vatten och grönsaksbuljong, krydda med timjan och svartpeppar.
Fräs risottoriset i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt gradvis den varma kokvätskan till riset. Vid denna tidpunkt är en skvätt vitt vin gott, även till risotton. Rör om och tillaga risotton.
När riset fortfarande är halvkokt och det finns gott om buljong i pannan, tillsätt den malda svamp-, sparris- och hampafröblandningen och ett par matskedar jordnötssmör.
Låt det koka en stund, krydda med svartpeppar efter smak och garnera risotton med hampafrön. Servera med kallt vitt vin.
Tips: för att göra en traditionell, icke-vegansk risotto kan du använda kycklingbuljong och riva pecorinoost över risotton.