Hampa används till många saker
Hampa är ingen ny trend, utan en produktiv och nyttig växt som har använts av många generationer av oss.
Information om hampa
Hampa (Cannabis sativa) är en av de äldsta odlade växterna på jorden. Den har använts flitigt i Kina för produktion av tyger sedan 8000-7000 f.Kr. Fram till 1800-talet var 80 % av mänsklighetens kläder gjorda av hampa. Hampa har också använts som råvara för papper, rep, mediciner, lampolja och naturligtvis livsmedel. Jämfört med lin har hampa odlats i Finland under en mycket längre tid.
Idag finns det många sorter av hampa, och de som odlas för livsmedels-, kosmetika- och klädindustrin är inte berusande. Odlingen av dessa sorter är reglerad och kontrollerad i EU.
Det påstås att upp till 10 000 olika produkter kan tillverkas av hampa.
Från gård till bord
Hampa, som växer vilt i Centralasien och Himalaya, har förmodligen odlats i Finland längre än lin. Förr i tiden hade de flesta gårdar sin egen del av åkern reserverad för hampa: i de gyllene odlingslanden i Tavastland och Savolax odlades så mycket som en tredjedel av åkermarken. Hampafiber är mycket stark och hållbar, så den fann sin plats i tyger och rep. Åtminstone i Östra Finland användes även fröna. De maldes till olja, gröt kokades och rostade frön gjordes till en tahiniliknande pasta, ofta blandad med rostat bovete- eller rågmjöl. Hampa är en oskiljaktig del av världshistorien. Hampatyg gav seglen på "upptäckarnas" skepp en färddräkt, en yta för målares penseldrag och klädde alla människor. Även om hampa var livsviktig för USA och gav material till biblar, flaggor och sedlar, antog landet i slutet av 1930-talet en lag som förbjöd alla sorters hampa, inklusive marijuana. Detta trots att cannabis som bearbetas för berusningsändamål uppenbarligen är en annan sort än riktig hampa. Lagen lobbades särskilt av olje- och skogsindustrin, eftersom det låg i deras intresse att koncentrera produktion och välstånd till sina egna industrier. Från och med då började växtens många användningsområden glömmas bort. I Finland ersatte syntetiska fibrer hampa i fabriksanvändning mellan världskrigen. Därefter odlades hampa endast i liten skala för hushållsbehov.
Det är först under det senaste decenniet som hampa har gjort en riktig comeback som kläd-, livsmedels-, kosmetika- och fibergröda i västländer. Medicinsk användning av berusande sorter, dvs. THC-innehållande sorter, är tillåten på vissa platser, och i Nederländerna till och med berusande. I USA är odling av alla hampasorter fortfarande förbjuden, även om den kan importeras för livsmedelsproduktion, till glädje för landets naturliga livsmedelsindustri. I vår östra granne, Ryssland, har den sekelgamla kontinuiteten i odlingen av hampasorter aldrig avbrutits. Sibiriska institutets fröbank ska tackas för den ätbara hampasorten Finola som för närvarande odlas i Finland.
Oljehampa
är en traditionell matväxt vars nyttiga användningsområden har långa rötter: hampa är en av de första grödorna som odlades i Finland, tillsammans med bovete och korn. Fröns mångsidighet och dess rika näringsinnehåll har tagit hampa till en ny höjd – Hundra gram hela hampafrön innehåller cirka 33 gram fett, cirka 25 gram protein och cirka 3 gram kolhydrater. De är rika på vitaminer, mineraler, antioxidanter och fytosteroler.
Olja utvinns från hampa inklusive kallpressad hampaolja, vars fettsyror består av mer än 80 procent fleromättade (jämför med olivolja med cirka 10 procent). Innehåller rikligt med omega-3, 6 och 9-fettsyror som är viktiga för kroppen, samt värdefull gamma-linolensyra. Oljan är inte lämplig för stekning vid höga temperaturer på grund av dess fleromättade fettsyror. Hampafröolja används även i kosmetika. Produkter som innehåller det rekommenderas särskilt för torr, irriterad och atopisk hud. Hampaolja har ingen berusande effekt: THC-halten är mindre än 0,2 procent, medan berusande varianter har cirka 10–20 procent THC.
Hampaprotein är mycket hög kvalitet, eftersom den innehåller alla aminosyror som är viktiga för människor i goda proportioner. Mjuk i smaken, Fröna, som har en smörig och nötig smak, kan användas som de är eller i olika former för matlagning, bakning eller till och med som en del av din morgongröt. De används också för att göra olika snacksprodukter och hampaproteinpulver, bland annat.
Källa: Finola Ltd.