Banan-hampabröd
Det skulle vara skönt att komma till Hawaii eller någonstans varmt just nu. Hemlängtan slog till. Jag minns att jag åt bananbröd på Maui år 2000. En liten flicka sålde det framför sitt hus, bakat av henne själv och med sina egna bananer. Åtminstone var det vad jag fick höra.
Så vi testar banan-hampabröd! Det är verkligen snabbt att göra och passar även för veganska och glutenfria dieter!
Ett perfekt och hälsosamt mellanmål, till exempel med färskost eller till morgonkaffet. Självklart är det bäst att servera det varmt: låt det svalna något på ett galler efter att det tagits ut ur ugnen. När det har svalnat kan du skära det i skivor och rosta eller steka i en panna som de fattiga riddarna.
Instruktioner i bildtexten. Allt du behöver göra är att köpa mogna bananer och sätta på ugnen till strax under tvåhundra grader!
Behövs:
- 2,2 dl glutenfri mjölmix, t.ex. Semper Fin Mix
- 1,5 dl havregryn
- en god halv deciliter hampaprotein
- en god halv deciliter röda hampgryn
- 2 teskedar bakpulver
- en nypa salt
- en nypa kryddnejlika, kanel och ingefära
- 5–6 mogna bananer, beroende på storlek. Ju mognare och mörkare, desto bättre!
- ungefär en halv deciliter kokosolja
I en ugnsform: kokosfett, glutenfritt ströbröd och skalade hampafrön.
Ps.. Självklart kan du också göra en mindre glutenfri variant av detta och använda till exempel dinkelmjöl och vanligt ströbröd.

Förutom dessa behöver du bara några få ingredienser: mjöl, kokosolja, bakpulver och kryddor.

Blanda alla torra ingredienser i en skål.

Mosa mogna bananer med en mosare

Blanda i kokosoljan. Det rekommenderas att värma den lätt tills den är rinnig.

Blanda ingredienserna. Tillsätt bananpurén till de torra ingredienserna.
Tips: Du kan också lägga till torkad frukt, bär eller mörka chokladbitar i degen om du vill!
Tips: Du kan också lägga till torkad frukt, bär eller mörka chokladbitar i degen om du vill!

Smörj pannan med kokosolja och pensla med ströbröds- och hampafröblandningen.

Låt degen vila en stund.

Klicka ut degen i en bakplåt och grädda i mitten av ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter.

Trevlig återförening. Nybakat bananbröd. Nu berikat med hampa!

Låt svalna något, skär i bitar och njut!
1 kommentar
Hei,
ihan huikean hyvää leipää! Suosimme luomua ja siksi vaihdoin gluteenittoman jauhoseoksen itsejauhettuun tattarijauhoon. Toimi oikein hyvin :)
Ja se hyvä vuoan voitelu ja leivitys on tälle leivälle todella tärkeää meidän kokemuksemme perusteella!