Väinämöinens eldiga hampgädda
"Den gamle Väinämöinen, den evige vise, som kom från den platsen, vävde ett tygnät för de vises tankar och förde med sig hundra."
Kalevaladagen och Finlands kulturdag infaller söndagen den 28 februari.
I dikt 48 i Kalevala nämns linne, eller hampa.
Om du inte har tid att bekanta dig med Kalevala, ska jag sammanfatta den lite på modern finska: Detta är enligt Hamppufarmis tolkning.
- En stor fisk hade svalt eld. Den var tvungen att räddas, förstås. Väinämöinen och hans vänner odlade hampa, plockade den, spann den. Och vävde ett nät. Fisken kom upp, men det tog ett tag att lyfta just den fisken. Eld hittades där i gäddans mage, inuti många fiskar. Den onda varelsen undkom och brände minst halva Österbotten. Och den orsakade en hel del annan förödelse tills den tämjdes.
Recept för fyra personer. Tillagningstid 1 timme.
* 500 g gäddfilé
* chilipulver, svartpeppar, rivet citronskal, dill, salt.
* 1,5 dl vispgrädde
* för bakning: Skalade hampafrön och ströbröd
* smör och olja till stekning
Gör så här: Skär gäddfiléerna i tärningar. Krydda dem och förvara dem kallt. Mal gäddan med köttkvarn eller mixer. Blanda i den kalla grädden. Forma till biffar, rulla i hampafröns ströbrödsblandningen och stek i smör i en panna tills de är gyllenbruna. Tillaga färdigt i en varm ugn i cirka tio minuter.
Servera med brynt pepparrotssmör och ångkokta brysselkål. Potatismos vid sidan av om du känner för det! ☺️👍
Kalevala är baserad på forntida folklore. Dikt 48 nämner ett hampnät som användes för att fånga gädda. Elden hade försvunnit in i dess stora mynning.
Skär kummelfilén i tärningar och krydda.
Blanda och låt det marinera i några timmar.
Mal fint i en kvarn eller använd en mixer.
Blanda i den kalla grädden. Förvara alla ingredienser kalla.
Grädda degen. Den kommer att vara ganska mjuk. Inte som köttbulledeg, men lösare.
Dutta till biffar eller bullar i den ströbrödsfria hampafröblandningen.
Stek i smör och olja. Först i en panna för att bryna ytan snabbt och sedan i den varma ugnen i tio minuter.
Brynt smör med riven färsk pepparrot. Ångkokta brysselkål med spiskummin och en tillbehörsrätt bekant från wienerschnitzel, en citronskiva med kapris och ansjovis, varför inte!
Föredra färsk inhemsk fisk!
Kalevaladagen och den finska kulturdagen 28.2
#kalevaladay #finnsk kulturdag #gädda #kalevala #väinämöinen #tyg #sein #net #brysselkål #pepparrotssmör #gäddgryta #gäddwallenberg #lönnrot #kock #recept #mattips #lunch #lokalmat