Cacio e Pepe e Canepa! Romersk klassisk pasta med hampa
Komfortmat!
I dessa tider nÀr snön faller och coronaviruset tar ut sin rÀtt finns det en sÀrskilt god anledning att Àta gott. Och kanske titta pÄ gamla souvenirer frÄn Italien.
Cacio e Pepe. En klassisk romersk pasta. Den Àr vÀldigt enkel och snabb att tillaga. Nu tillsÀtter vi bara skalade hampafrön. SÄ den hÀr rÀtten kan kallas Cacio e Pepe e Canepa!
Denna rÀtt innehÄller endast pasta, oftast spaghetti. Pastabuljong, rostad svartpeppar och en generös mÀngd pecorinoost. Vissa recept innehÄller Àven olivolja eller smör.
Instruktioner i bildtexterna. Ett glas rött vin vid sidan av och sömnen kommer ganska snabbt!

Cacio e Pepe Àr vÀldigt enkelt och snabbt att tillaga:
För tvÄ:
* 200 g spaghetti
* 150 g riven pecorinoost
* 2â3 matskedar malen svartpeppar
* 2 slevar spaghettibuljong
* en droppe olivolja eller 25 g smör
* En halv kopp skalade hampafrön
Medan spaghettin kokar, rosta den malda svartpepparen i en panna med olja eller smör.
TillsÀtt hampafrön och rosta dem lÀtt, se till att de inte brÀnns.
HÀll en slev varm spaghettibuljong i pannan. HÀll ytterligare en slev buljong i ostblandningen och rör om.
Blanda spaghettin i buljongen och rör ner ostblandningen. En pastagryta eller wok Àr bÀst för detta, och en tÄng anvÀnds för att röra om.
LÄt det stÄ en stund, tillrÀckligt lÀnge för att vÀtskan ska absorberas av pastan.
Smaka av och tillsÀtt salt om det behövs. Servera omedelbart.
För tvÄ:
* 200 g spaghetti
* 150 g riven pecorinoost
* 2â3 matskedar malen svartpeppar
* 2 slevar spaghettibuljong
* en droppe olivolja eller 25 g smör
* En halv kopp skalade hampafrön
Medan spaghettin kokar, rosta den malda svartpepparen i en panna med olja eller smör.
TillsÀtt hampafrön och rosta dem lÀtt, se till att de inte brÀnns.
HÀll en slev varm spaghettibuljong i pannan. HÀll ytterligare en slev buljong i ostblandningen och rör om.
Blanda spaghettin i buljongen och rör ner ostblandningen. En pastagryta eller wok Àr bÀst för detta, och en tÄng anvÀnds för att röra om.
LÄt det stÄ en stund, tillrÀckligt lÀnge för att vÀtskan ska absorberas av pastan.
Smaka av och tillsÀtt salt om det behövs. Servera omedelbart.

Det ska finnas gott om ost.

Riv pecorinoosten och ha den till hands.

Du kan lÀgga till körsbÀrstomater och avokado om du vill!